Lasses liv har varit en ofrivillig berg- och dalbana

Frontpage slide, Intervjuer — Av on 09/09/2013 08:28

Lasse_liten2

För 25 år sedan fick Lasse* diagnosen manodepressiv sjukdom. För Livet berättar han sin delvis mörka livshistoria som i dag ser betydligt ljusare ut.

– Det är fint att få leva. Om jag kan hjälpa någon med min berättelse är jag glad, säger Lasse.

Lasse kan datumet för när han insjuknade.

– Det var den 3 juli 1988. Jag blev intagen på mentalsjukhuset efter att jag hamnat i ett psykotiskt tillstånd där jag inte mera hade kontroll över mig själv.

Han berättar medan vi tillsammans går genom en skog där solljuset och skuggorna blandar sig på stigen som slingrar sig uppför kullarna och sedan ner till en sjö.

Uppåt och sedan ner i djupa dalar – så blev Lasses liv på det mentala planet efter att han som en yngling, lite över 20 år, fick diagnosen manodepressiv sjukdom.

Före det levde han som många andra unga killar, med skola, familj och kompisar. Militärtjänstgöringen gick bra och han klarade officersskolan med glans. Men under ytan fanns bomben som skulle krevera en dag.
Vad som hände och hur Lasses liv ser ut idag kan du läsa om i Livet nr 9 som utkommer i slutet av september.

Rådet Lasse ger är att behandla alla människor lika. Alla är lika mycket värda. Det andra rådet är att som medmänniska övervinna fördomar och komma till insikt om att psykisk ohälsa är en sjukdom och inte en egenskap.

0 Kommentarer

Du kan vara den första som kommenterar artikeln.

Skriv kommentar