Omvärldens pinsamma tystnad

Ledaren — Av on 01/07/2014 12:07

Free Israel Photos

Tidigt på morgonen onsdagen den 5 mars bordade den israeliska flottan det Panamaregisterade fraktfartyget ”Klos C” som var lastat med syriska M-302 långdistansmissiler byggda med hjälp av iransk teknologi. Den israeliska armen IDF hade följt transporten en längre tid men valde att slå till på Röda Havet 1 500 kilometer utanför landets gränser, endast 160 kilometer från den sudanesiska kusten. Missilerna som var lastade under cementsäckar på fartyget är de samma som användes av Hizbollah mot Israel under kriget 2006 och har en räckvidd på över 200 kilometer. Det betyder att raketernas räckvidd innebar ett hot för samtliga israeler inom deras eget lands gränser.

Enligt den israeliska militären skulle raketerna smugglas in till Gaza via Sinaiöknen. I Gaza, som styrs av den demokratiskt valda terrororganisationen Hamas, finns i dag omkring 25 000 beväpnade krigare och av dessa hör cirka 16 000 till Hamas olika divisioner. Islamska Jihad-rörelsen har cirka 5 000 terrorister i sina nätverk uppdelade i fem divisioner. De förfogar över 2 000 raketer. Ytterligare finns omkring 4 000 terrorister i olika fraktioner som också innehar raketer och missiler som de titt som tätt skjuter över gränsen mot Israel.

Varför är de här uppgifterna nödvändiga att skriva ner? Jo, för att påminna oss om att Gazaområdets areal på 360 kvadratkilometer till ytan är lika stort som landområdet i Kyrkslätts kommun eller som halva arealen av Kronoby kommun. Skillnaden är att på Gazaremsan bor cirka 1,7 miljoner människor och att de här terrorgrupperna gör allt för att skada så många oskyldiga israeler som möjligt. Sedan 2001 har över 12 000 raketer avfyrats mot Israels civila befolkning. Det är mer än två raketer per dag. Israel måste ständigt vara i högsta beredskap för omvärldens angrepp.

Ensamma mot världen
De senaste åren har israeliska militären bordat många aktivistfartyg på väg till Gaza och det har blivit ett rysligt mediedrev. Alla medier inkluderade. Yle skrev en liten blygsam notis på knappa 500 tecken om Klos C-fartyget. När det verkligen gäller står Israel ensamt mot världen. Ytterst få medier ger en saklig och grundlig rapportering kring fakta om angrepp som sker mot israelernas landområden. Få medier lyfter fram Israels välvilja gentemot det palestinska folket gällande förnödenheter, bistånd och byggandet av infrastruktur.

När det gäller Iran och grannländernas hot mot Israel så har Israel inte många bundsförvanter längre. Amerikanerna ligger lågt och verkar inte vara speciellt engagerade i Irans eventuella kärnvapenanläggningar. Hotbilderna mot Israel är många. Tyvärr står israelerna i dag ensamma mot världen på den politiska arean helt enligt Sakarjas profetiska ord i kapitel 12: ”Och alla jordens folk skall församla sig mot henne (Jerusalem)”

Låt inte sekulära medier och politisk propaganda styra din lojalitet gentemot Guds egendomsfolk. Om Guds folk någonsin borde stå med Israel så är det nu. De behöver våra förböner och vårt helhjärtade stöd. Att välsigna är inte det samma som att hålla med om allt som sker. Välsignelsen går djupare och är kopplad till vilka vi är och vem vi i grunden tillhör.

Stå upp för ארץ ישראל (Eretz Yisrael)
Det finns flera orsaker till att vi ständigt bör påminna oss om vikten av att välsigna och stå upp för Herrens egendomsfolk judarna och det land som Herren gav åt sitt folk, Eretz Israel. Den kristna tron vilar stadigt på Herrens löften till Israel och till sitt folk, vår Bibel är skriven av judiska män vars gener kommer från trons fader Abraham. Kopplingen till Israel går inte att avsäga sig och förklara bort. Den kristna kyrkans rötter finns hos våra israeliska fäder, och det bör vi ständigt påminna oss om.
Omdiskuterad bojkott

Just nu försöker den västerländska, liberala kyrkan på olika sätt avsäga sig kopplingen till det förlovade landet. Svenska lutherska kyrkan har startat en kampanj som handlar om att ursprungsmärka israeliska varor med syftet att ”vi som konsumenter tryggt ska kunna köpa varor som är från Israel utan att riskera att köpa varor som kommer från ockuperad mark”. Märkligt att kyrkans kampanj inte riktas mot diktaturer som Kina och Nordkorea som konsekvent bryter mot FN-konventioner för mänskliga rättigheter.
Att EU av politiska skäl gör politiska markeringar mot den ena och andra är väl väntat. Men man kan fråga sig om det är nödvändigt att kyrkliga samfund följer efter den sekulära, politiska makten i samma anda. Vi ska inte frestas att såga av den gren som vi själva sitter på.
I dag är Israel inte bara ett jordbruksland som levererar Jaffaapelsiner, dadlar och avokador. Israel är i dag en högteknologisk nation som går i bräschen för mycket av den teknologiska utvecklingen. De flesta datorer i världen har Intel-processorer som är en produkt från Israel. För att vara konsekventa borde de som vill bojkotta israeliska varor även sluta använda sina datorer och sina mobiltelefoner och dessutom sluta ta medicin. Det är inte så enkelt att bojkotta Israel. Israel är en banbrytande nation på många betydande områden.

Världen skulle bli sämre och många oskyldiga skulle drabbas av en sådan bojkott. Här följer en förkortad lista med konsekvenser hämtade från tidningen Menorah, 2/2013.

Bojkotta Israel? Visst, men det drabbar strålningssjuka barn från Tjernobyl.
Israel är det enda land i världen som permanent öppnar sina armar för strålningssjuka barn efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl för 27 år sedan. 2 755 drabbade barn i åldrarna åtta till femton år har förts till Israel för behandling.

Bojkotta Israel? Visst, men då kan inte blinda återfå sin syn.
Läkare från Israel ger hundratals människor i utvecklingsländer synen åter tack vare den ideella organisationen Eye from Zion. Ögonläkarna genomför starroperationer i länder som Vietnam, Kina, Burma och Maldiverna men även i muslimska länder som Azerbajdzjan. De flesta som kommer till de mobila klinikerna är blinda på det ena eller båda ögonen.

Bojkotta Israel? Visst, men då bromsas utvecklingen av solenergi.
Israeliska företag är världsledande när det gäller att skapa livskraftiga och framgångsrika, nya energiformer baserade på solen som källa.

Bojkotta Israel? Visst, men då drabbas syrier som skadas i landet blodiga inbördeskrig.
Israel har byggt upp ett fältsjukhus längs gränsen mot Syrien för att behandla syrier som skadats i landets blodiga inbördeskrig. Även om Syrien är en fiendenation har israeliska arméns sjukvårdare behandlat dussintals skadade syriska civila på provisoriska sjukhus.

Bojkotta Israel? Visst, men då skulle 1 500 barn från Gaza inte ha fått livsavgörande hjärtoperationer.
Den israeliska organisationen Save a Child’s Heart har tagit fler än 3 000 barn från utvecklingsländer, varav 1 500 från Gaza och Västbanken, till Israel för livsavgörande hjärtoperationer på Wolfson Medical Center i Holon. Alla 70 till 80 läkare och sjuksköterskor ställer upp som volontärer.

Bojkotta Israel? Visst, men det skulle ha drabbat jordbävningsoffer i Turkiet.
Trots en svår diplomatisk kris i kölvattnet av Ship to Gaza skickade Israel hjälp till Turkiet i november 2011 då landet drabbades av en jordbävning med en styrka på 7,2 på Richterskalan. Israel var det första landet i världen med att erbjuda Ankara hjälp i efterdyningarna av katastrofen.

Bojkotta Israel? Visst, men då skadas miljön
Det är Israel som uppfunnit den vattenfria toaletten som omvandlar allt avfall, inklusive papper, till steril och luktfri gödsel på 30 sekunder. Urinen steriliseras och används till att spola rent toaletten. För närvarande går 80 procent av allt mänskligt avfall rätt ut i floder och vattendrag.

Bojkotta Israel? Visst, men då minskar matförsörjningen.
Cirka 50 procent av allt spannmål som skördas i utvecklingsländerna angrips av skadedjur och mögel. En israelisk forskare har utvecklat enorma påsar som innehåller både vatten och luft och därmed skyddar spannmålen från angrepp.

Bojkotta Israel? Visst, men det drabbar jordbävningsoffer i Haiti.
I januari 2010 ryckte IsraAid snabbt in och hjälpte dem som drabbats av den stora jordbävningen i Haiti. Ett team bestående av 240 israeliska läkare, sjuksköterskor, räddningstjänst och biståndsarbetare anlände bara några dagar efter skalvet med läkemedel, kommunikation och medicinsk utrustning. Den israeliska arméns volontärer byggde upp landets mest avancerade och välutrustade fältsjukhus i huvudstaden Port-au-Prince. I kölvattnet av katastrofen fortsätter Israel att skicka hjälp och bistånd, inklusive utbildningsprojekt, hjälper till med mikrolån, beredskapsarbete, bygger upp samhällen och skolor och ger medicinsk hjälp.

Bojkotta Israel? Visst, men då minskar skördarna.
Droppbevattning har helt revolutionerat jordbruket över hela världen. Jordbrukarna kan öka sin avkastning med mindre mängder vatten. Tal-Ya Water Technologies har utvecklat återanvändbara plastbrickor för att samla dagg från luften. Brickan kanaliserar dagg och kondens direkt till rötterna. Om det regnar ökar effekten av varje millimeter vatten 27 gånger.

Bojkotta Israel? Visst, men då minskar den globala vattenförsörjningen.
Cirka 1,6 miljoner barn under fem år dör av obehandlat dricksvatten i utvecklingsländer varje år. Ett israeliskt företag har utvecklat ett system för vattenrening som ger rent dricksvatten från nästan alla källor, inklusive förorenat vatten, havsvatten och även urin.

De här är endast några av konsekvenserna av en bojkott av Israel. En sådan är inte bara fel i sig, utan helt visst ovis.

Bojkotta Israel? Visst inte.

Patrik Hellström

0 Kommentarer

Du kan vara den första som kommenterar artikeln.

Skriv kommentar