Nya attacker mot kyrkor i Pakistan

Nyheter, Reportage — Av on 16/03/2015 10:56

St John

Fjorton personer dödades, då självmordsbombare utlöste sina sprängladdningar utanför två kyrkor i storstaden Lahore, i Pakistan. För första gången i Pakistans historia tog kristna saken i egna händer genom att döda två av attentatsmännen och genom att krossa bilar och slå sönder en busstation.

Attentaten skedde i samband med söndagsgudstjänsterna, den 15 mars, och riktade sig mot en katolsk och en protestantisk kyrka som ligger i det kristna området Youhanabad i Lahore. Området bebos av cirka 100 000 invånare.

Två av kyrkornas egna vakter och två polismän dog då de hindrade två självmordsbombare från att ta sig in i en av kyrkorna, berättar pastor Azhar Kaleem, ledare för Church of the Nations Pakistan (CNF). Men ytterligare människor dödades då en sprängladdning, utlöst av en självmordsbombare, detonerade utanför den andra kyrkan.

Upp till 80 personer har skadats, varav 20 allvarligt.

Chockade kristna i Pakistan reagerade genast kraftigt och upp till 4000 personer gick ut på gatorna i Lahore beväpnade med klubbor. En ilsken mobb tog saken i egna händer och lynchade och tände eld på två av attentatsmännen som var beväpnade.

I Karachi, Sialkot och andra städer gick också folket ut på gatorna i protester.

CNF beklagar detta och konstaterar att det var första gången i Pakistans historia som kristna gjort sig skyldiga till dylika dåd.

”Den kristna kyrkan i Pakistan har alltid förespråkat en mjuk attityd till dem som förföljer oss. Vi lär vårt folk att ta ansvar, att förlåta och att behålla en hög moral också då vi blir förföljda”, skriver CNF.

CNF konstaterar att de kristna många gånger utlämnas åt sig själva och att de måste skydda sig så gott de kan. En stor skuld lägger man på landets nuvarande premiärminister Nawaz Sharif. Under hans nuvarande och tidigare tid vid makten har attentaten mot de kristna i landet ökat.

Erfarenheterna visar, enligt CNF, att myndigheterna inte gör vad de kan för att skydda den kristna befolkningen. Vid en av kyrkorna fanns det visserligen vakter utplacerade, men tre av dessa var upptagna med att se en fotbollsmatch i tv då attentatet skedde. Folket protesterade genom att låsa in vakterna i ett rum.

I St Johns katolska kyrka ska huvudingången ha förstörts vid explosionen. De kyrkor som attackerats ska ha varit fulla av gudstjänstbesökare. En islamistisk grupp knuten till talibanrörelsen har tagit på sig skulden för attacken.

Myndigheterna har utlovat 5000 USD i ersättningar för varje dödsoffer, och 750 USD till varje skadad, men CNF konstaterar att dessa löften är tomma. Efter de stora attentaten mot kristna 2013, då 85 personer dödades, har fortfarande inga ersättningar betalats ut.

Text: Edward Holmberg/CNF/Tribune/Foto: CNF

StJohn2

FAKTA OM PAKISTAN

  • Befolkning: 195 miljoner invånare
  • Religioner: Muslimer 80-95%, kristna 1,59 % (2,8 miljoner), hinduer 1,85 %.
  • I september 2013 skedde en liknande dubbelattack riktad mot kyrkor i Pakistan, då i staden Peshawar, med en dödssiffra på omkring 85 personer.

 

0 Kommentarer

Du kan vara den första som kommenterar artikeln.

Skriv kommentar