Så här får du ordning på din privatekonomi

11.12.2023


Markus Myllymäki har i två tidigare nummer av Livet berättat om hur han räknar med Gud i sitt företagande. Han jobbar på frivillig basis sedan 19 år med att konsultera privatpersoner i ekonomi.

Här delar han med sig av konkreta tips och råd för hur vi lägger grunden för en stabil ekonomi som håller hela livet.

Markus Myllymäki säger att det börjar med budgetering.

– Ge dina pengar en målsättning varje månad! Ta till exempel 6 månaders utdrag från bankkontot och skriv in uppgifterna i en tabell – du blir förvånad över hur mycket pengar som går ut, men det klarnar också vart de går.

Efter att ha lyssat till Myllymäkis råd så förstår man att det finns mycket man kan göra för att komma ut i en ekonomisk frihet.

Sex steg att ta

Han delar upp strategin i sex olika steg.

Första steget är att spara ihop en minibuffert – en liten nödfond på 1000 euro så att du klarar av oväntade kostnader utan att behöva ta lån eller köpa något på avbetalning. Du tar med sparandet i budgeten.

Det andra steget är att göra sig av med alla lån som inte är bostadslån – t.ex. snabblån, konsumtionslån, billån m.m.

– Betala intensivt bort den minsta skulden medan du endast betalar minimiraten på övriga skulder. Betala därefter bort den nästminsta skulden med pengarna du nu har över från första skuldens minimirat osv., säger Markus.

Det här kallas snöbollsmetoden. Tanken och strategin är att man börjar med att tackla sina smålån för att de så fort som möjligt kan betalas bort. Planen innebär en kombination av måttligt men riktat sparande. Det ger en psykologisk "boost" när man klarat av att betala bort de minsta lånen och det ger motivation att fortsätta med de större lånen.

I tredje steget sparar du ihop till en stabil nödfond. Den innehåller en summa motsvarande 3-6 månaders utgifter. Den här nödfonden är avsedd att ge trygghet för hela livet. Summan kan variera något beroende av situation, men tanken är att ge stabil trygghet inför oförutsedda utgifter eller inkomstbortfall.

Fjärde och femte steget har lägre intensitet, men fortfarande med hög intention:

Steg 4 går ut på att spara 15 procent av månadsinkomsterna (du använder pengarna du tidigare betalade till lånen). Varje månad sätter du in denna summa i en placeringsfond, gärna en indexfond. Det här är särskilt gynnsamt om du har en lång tid av sparande framför dig. Tiden är din vän i det här fallet. Kolla att indexfonden inte kostar för mycket, välj en fond med mindre än en procent i kostnader (årsavgift).

Steg 5 går ut på att betala bolånet snabbare. Med de pengar som blir över efter att du investerat 15 procent av din lön, betalar du extra amorteringar på ditt bolån t.ex. varje månad eller en gång i året. Det handlar om att välja en livstil av ekonomisk förvaltning som gäller hela livet.

Steg 6 handlar om att leva generöst:

– Med pengar kan du bara göra 3 saker i livet: spendera, spara eller ge bort. Med god förvaltning blir det bättre möjlighet att ge bort mera, säger Markus och citerar 2 Korinthierbrevet 9:8: "Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk."

– Satsa på att bygga din egendom med de här sex stegen. Då kan du gå i pension vid 60 utan lån.

"Lev smart"

Markus ger slutligen några korta råd:

– Lev smart. Ge dina pengar intention. Betala kontant. Låna inte pengar för att konsumera. Det enda lånet en människa behöver är bolån.

Sätt in semesterresa och bil i budgeten, men spara och köp kontant hellre än att ta lån. Undvik billån om möjligt. Kör hellre med en "bilskrutt" när du är ung.

Den som är ung vill han också utmana till sparande. Tänket man kan ha är att inte alltid köpa en hamburgare eller gå på konsert utan hellre investera i framtiden. Han tar en lemonadburk som exempel:

– Om du i dag som ung istället för att köpa en Pepsiburk sparar den summan så kommer du att med ränta på ränta ha sparat 87 euro då du går i pension.

Markus Myllymäki konstaterade att de här råden skulle han själv ha behövt som 20-åring. Men det är aldrig försent att göra sig en budget och få kontroll över utgifterna så att prioriteringar och sparande blir möjligt.

Gabriel Grönroos/Edward Holmberg

P.S. Markus Myllymäki håller ett ekonomiseminarium i Betesda Church i Raseborg lördagen 27.1.2024, kl 10.