Hani Henein: De kristna i Egypten upplever en ny frihet

Intervjuer, Porträtt — Av on 07/10/2013 06:13

Skärmavbild 2013-10-07 kl. 09.11.26

Den arabiska våren, som folkresningen i ett flertal arabländer kallas, påverkar miljontals människors liv runtom i Mellanöstern och Nordafrika. I oktobernumret av Livets papperstidning kommer du att kunna läsa om hur de kristna  i Egypten har det just nu. “De kristna har fått offra kyrkor och betala med sitt blod för ett enat och öppet land” säger Hani Henein, som har sin bakgrund i den koptiska kyrkan i Egypten. Här kan du läsa hans egen livsberättelse.

Hani Henein växte upp som den yngste i en syskonskara på åtta barn. Han och hans familj hörde till den kristna koptiska kyrkan i Egypten. Själv säger han att han var gullebarnet som blev bortskämd och omhuldad mer än de anda. Men samtidigt hade han också större förväntningar på sig då han växte upp.

– Som tonåring levde jag ett ganska vilt liv och drogs till vänner som hade ett ganska dåligt inflytande på mig.

Hanis familj var bekymrade och bad för honom. Och speciellt hans bror försökte hjälpa honom.
Den 11 september 1984 blev en vändpunkt i Hanis liv. På ett väckelsemöte berördes han av det kristna budskapet på nytt. Det var ett budskap som visade på Guds kärlek och som gick rakt till hans hjärta.

Hani utbildade sig till ekonom. Han ryckte in i armén ungefär samtidigt som kriget mellan Kuwait och Irak blossade upp. Allvarets stund kom då Hani fick veta att han var uttagen för att delta vid fronten i striderna mot Irak och att han inte fick berätta för sin familj om att han skulle åka.

– För mig var det här mycket svårt. Vi visste att vi som egyptier skulle bli kanonmat och hamna i speciellt utsatta förhållanden i kriget. Men så hände något som jag inte hade väntat mig: Min kapten kallade in mig till kontoret och meddelade att han hade strukit mitt namn från listan.

Den här händelsen blev en tankeställare för Hani. Varför undkom han kriget? Vad var meningen med livet?

– Jag kom fram till att det handlade inte bara om att vara kristen utan också om hur jag skulle förvalta det liv jag fått, säger Hani.

Efter fullgjord värnplikt flyttade han till Sverige där han började jobbade med kristen radio. Och efter en tid på Cypern kom han sedan till Finland där han också gifte sig och började arbeta på IRR-TV. Det var där som han efter en tid mötte utmaningen att börja göra kristna radio- och tv-program för arabvärlden.

– Att engagera mig för muslimvärlden var en totalt ny och främmande tanke. Under min uppväxt hade jag levt under ett ständigt förtryck och en osäkerhet gentemot muslimerna. Jag hörde till den kristna minoritet som hade en sämre position i samhället. Allt det här kom nu fram inom mig och jag insåg att jag var bitter. Samtidigt insåg jag att inget hade att ge om jag inte hade kärlek. Men jag bad Gud om hjälp och upplevde hur Gud helade mig på insidan.

Idag är Hani mitt uppe i ett stort mediearbete som producerar 750 kristna tv-program per år till arabvärlden.

Text: Edward Holmberg

Just nu upplever de kristna i Egypten en ny vår. Aldrig förr har de kristna i landet haft en sådan frihet.

Om detta kan du läsa i Livets papperstidning som utkommer i slutet av oktober 2013. Prenumerera!

0 Kommentarer

Du kan vara den första som kommenterar artikeln.

Skriv kommentar